facebook facebook
linkedin linkedin
pinterest pinterest
instagram instagram
Despre mineArticoleWorkshopCum te ajutColaborăriReflecţii cotidieneParentingContact
image 1
image 1
image 1
image 1
image 1
image 1
image 1
image 1
De ce să apelez la un psihoterapeut
2017-02-03

16507107_1298925180183999_1250509313_n1.jpg

De ce să apelez la un psihoterapeut...

În multe țări și comunități din întreaga lume, există o suspiciune generală, o prejudecată de obicei neexprimată, care apare de fiecare dată când o persoană spune că se află într-un proces terapeutic. Persoana în cauză este catalogată ca fiind ”nebună.” Și dacă cineva primește o sugestie să apeleze la serviciile unui psihoterapeut, de multe ori răspunsul vine automat: ”De ce să merg? N-am nevoie. Nu sunt nebun”
  
      Obținerea de ajutor terapeutic ar trebui - în mod ideal - să fie un lucru obișnuit și deloc surprinzător, cum ar fi mersul la dentist, la coafor sau la cosmetică. În ciuda acestora rămâne în continuare un subiect tabu. Unele dintre motive ar putea fi: activitatea psihoterapeuților este desfășurată în spații neadecvate, cu acreditări necorespunzătoare sau poate cu servicii îndoielnice. Toate la un loc contribuie la scepticism și la o percepție generală incorectă și incompletă. Un domeniu care ar trebui să fie general acceptat și practicat, se luptă pentru recunoașterea de bază. Sunt o mulțime de obiective îndeplinite de mulți clienți în terapie și nenumărate lucruri bune opținute în terapie, dar probabil rezultatele psihoterapeuților lor nu sunt încă suficient de recunoscute, acceptate și vizibile încât să ”răstoarne carul mare.”

  Mai mult decât atât, pentru că terapia de multe ori este văzută ca o procedură de urgență, ceva la care apelăm atunci când avem probleme foarte mari și/sau alarmante, preferăm să credem că în viața de zi cu zi nu avem nevoie de ea. Și totuși, tocmai terapia utilizată în mod curent este cea care ne-ar putea opri de la a ajunge la aceste situații disperate în primul rând. A merge la terapeut poate fi cea mai puternică promisiune posibilă față de noi înșine, pentru a fi confortabili cu noi înșine și pentru a fi funcționali în ariile în care ne dorim. Mi-aș dori ca psihoterapia să fie privită și de noi ca o experiență naturală, parte din experiența de zi cu zi a tuturor, precum de USA sau de țările occidentale. Și, chiar dacă până acolo mai avem mulți pași de făcut, eu cred că putem începe acest demers în orice moment, cu puțin curaj și motivație.

Și de ce să apelez totuși la un psihoterapeut? Vă scriu despre câteva motive.

Un terapeut ne poate ajuta să identificăm, să aprofundăm și să clarificăm apoi sentimentele noastre confuze. Avem o viață agitată, cu foarte multe responsabilități (acasă și la serviciu), cu multe presiuni (unele din exterior, iar altele interioare) și decizii de luat zilnic, mai mari sau mai mici, mai grele sau mai ușoare. Toate acestea își pun amprenta asupra noastră, asupra capacităților interne de a le gestiona, de a le face față.

Nenumărate agonii, greșeli rezultă din ignorarea analizei adecvate a stărilor noastre interioare. Alegem un loc de muncă greșit. Intrăm într-o relație cu o persoană distructivă. Ieșim de teamă dintr-o relație care ne-ar putea face fericiți. Ne cufundăm în muncă și uităm de oamenii dragi din jurul nostru. Nu avem curaj să ne fructificăm talentele sau aspirațiile noastre cele mai profunde.

Atunci când nu mai facem față, apar diverse simptome, semnale transmise de corp, stări de anxietate, furie, frustrare sau chiar episoade de depresie. Din păcate, de cele mai multe ori le ignorăm. Credem că vor trece de la sine. Alteori nu știm ce e cu ele, de unde vin sau ce să facem cu acestea.

Vă propun să învățăm să spunem STOP! Să învățăm cu ajutorul unui specialist să recunoaștem aceste semnale. Să învățăm cum să gestionăm ce ni se întâmplă, ca mai apoi să învățăm cum să le evităm, protejându-ne de ceea ce ne face rău. Vă invit să descoperim împreună ce stă în spatele acestor lucruri. Vă invit să ne descoperim pe noi înșine și vă încurajez cu drag să apelați  la un profesionist pentru a parcurge împreună acest drum.

Primul principiu al succesului este dorința - să fim conștienți de ceea ce ne dorim. Dorința este plantarea seminței. Pe măsură ce vom ieși din zona de confort, ceea ce cândva a fost necunoscut și înfricoșător va deveni noua normalitate. Câteodată, a vedea o situație dintr-o perspectivă diferită, poate schimba totul și inclusiv situația în sine. Puterea nu vine întotdeauna din ceea ce facem. Uneori, puterea vine din a depăși tocmai acele situații pe care am crezut că nu le vom putea depăși. Viitorul începe cu următorul gând. Puterea de a ne schimba este în noi și la noi, în permanență.

Deoarece este foarte greu deseori să găsim explicațiile din subconștientul nostru, psihoterapeutul ne ajută să gândim procesul nostru interior împreună cu el în cameră, e un specialist care poate spune: "urmează drumul de care îmi poveștești ...  sună fascinant ..." Psihoterapeutul ne validează trăirile și ridică la nivel de conștient diverse emoții greu de gestionat. Ne ajută să conștientizăm că suntem pe cale să renunțăm la ceva (ce trăim sau ce ne dorim) dintr-o teamă profund sedimentată în copilărie, care nu are nicio legătură cu experiența din prezent, dar este atât de intensă încât nu știm să o gestionăm. Interesul psihoterapeutului este de a ne susține și ghida. Angajamentul psihoterapeutului este de a da un sens lucrurilor pe care le spunem și de a crea sentimentul de curaj, de a merge mai departe în labirintul psihicului nostru. Psihoterapeutul poate face pentru noi ceea ce un prieten, oricât de bine-intenționat este, nu poate, deoarece nu are cunoștințele, experiența, răbdarea, timpul de a o face.

Procesul terapeutic se desfășoară un mediu sigur, în care descoperim mai multe despre originile mijloacelor noastre de protecție (defenselor). Descoperind originile lor, vom învăța cum să le gestionăm, pentru a fi în măsură să facem alegeri mai bune, conștiente, alegeri care ne aduc bucurie, împlinire și obiective realizate.

Nu există limite când vine vorba de vise. Limita apare acolo unde nu mai suntem dispuși să depunem energie în a le îndeplini. Consumăm aceeași energie pentru a ne îngrijora precum am consuma dacă am transforma-o în a fi pozitivi. Să ne canalizăm energia spre a fi pozitivi și să avem încredere că lucruri pozitive se vor întâmpla. Miracolele încep să apară atunci când folosim mai multă energie pentru hrănirea viselor, decât folosim pentru hrănirea temerilor. Putem face asta împreună cu un specialist, un specialist care să ne ghideze pașii și care să ne urmeze în cele mai profunde temeri pentru a ne ajuta să le depășim.

În terapie dezvoltăm o voce interioară sănătoasă. În cursul vieții noastre și mai ales în prima copilărie am fost expuși la o serie de experiențe dificile, modele teribile și am fost expuși riscului de a le internaliza nefolositor – dar puternic – în abordări de viață. Aceste voci, epuizante, punitive, ne împing spre modalități de interpretare nefolositoare ale propriei experiențe ca adult. În terapie învățăm să acceptăm experiențele trecutului, descoperim cum am luat decizii despre viață în copilărie și învățăm cum să le transformăm în decizii noi, eficiente și adaptate la realitatea de zi cu zi, la viața de adult.

Una dintre sarcinile cheie ale terapeutului este de a ne expune către o perspectivă mai sănătoasă, respectuoasă, responsabilă, rezonabilă și realistă asupra propriei persoane. Vocii amabile, înțelepte a terapeutului i se va substitui treptat propria voce interioară. Treptat, vom începe să intuim ceea ce ar fi spus terapeutul într-o situație dată. Iar atunci când acesta nu mai este acolo, în momente de criză și de singurătate, putem învăța să ne spunem singuri unele dintre cele mai importante, profunde, naturale și cu drag, mesaje nouă înșine.

Acestea sunt câteva din mecanismele prin care în procesul terapeutic creăm o schimbare în noi: identificăm sentimente, stări confuze, descoperim sistemele de protecție cândva instalate și neadecvate prezentului și dezvoltăm o voce interioară sănătoasă. Toate acestea au scopul de a ne aduce mai aproape de conștientizarea emoțiilor, atingerea obiectivelor și concretizarea viselor.

Cu toții avem un trecut... dar nu mai trăim acolo. Cu siguranță și-a pus amprenta asupra noastră. Dar trecutul nu ne definește. Trăim în prezent. Putem lua alte decizii, putem alege cum trăim prezentul și cum ne construim viitorul.

Cred cu tărie că în puterea, alegerea și decizia noastră este modul în care construim zi de zi viitorul pe care ni-l dorim!

 

Psihoterapeut Bogdana Pacurari

Mai poţi citi:
Nu ai timp sau îţi este imposibil să ajungi la cabinet?
Nicio problemă, te pot ajuta prin intermediul Skype!